7/17/2018

Ποιος είναι ο άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Έναν άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, που έχει προβεί πολλές φορές σε εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας, επέλεξε για υπουργό Εξωτερικών ο παντοδύναμος, πλέον, πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιλογή αυτή αποκτά...
ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τη χώρα μας, αφού ο νέος υπουργός Χουλουσί Ακάρ θα χειριστεί και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», στη νέα εποχή της παντοδυναμίας του στην Τουρκία επέλεξε ένα πρόσωπο που σχεδόν καθημερινά το τελευταίο εξάμηνο ήταν στις τηλεοράσεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο άνθρωπος δηλαδή που είχε τεθεί επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία (Αφρίν) και στο Ιράκ.
Για την Ελλάδα, μάλιστα, η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ο Χουλουσί Ακάρ γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ειδικά, σε αυτή την τόση κρίσιμη συγκυρία αφού φαίνεται πως παγιώνεται η στρατηγική της Τουρκίας για ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Και σε μία στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει μετατοπίσει τη θέση του από άμεση απελευθέρωση των δύο σε δίκαια δίκη, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου σχολίαζαν την υπουργοποίηση Ακάρ σημειώνοντας με νόημα πως «Ο Ερντογάν βάζει σε αυτό το πόστο έναν… Ερντογάν». Θέλουν με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι ανέθεσαν το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απολύτως.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ακάρ είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες του καλοκαιριού του 2016 ενώ είχε αποκαλέσει μεταγενέστερα το πραξικόπημα μαύρη κηλίδα για την τουρκική ιστορία, φανατικός υπέρμαχος του Ερντογάν ο ίδιος.
Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως όλους τους προηγούμενους μήνες ο Χουλουσί Ακάρ προσχώρησε ουκ ολίγες φορές σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας απηχώντας ουσιαστικά τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν. Είχε προειδοποιήσει για παράδειγμα ότι δεν θα επιστρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, ενώ ήταν αυτός που μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας τον Ιανουάριο ου 2017 σε μία κίνηση –πρόκληση είχε επιβιβαστεί σε πυραυλάκατο ανήμερα της επετείου των Ιμίων και είχε πλεύσει κοντά στη βραχονησίδα.
Ταυτόχρονα, άνθρωποι με γνώση στην Τουρκία επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με την τοποθέτηση Ακάρ να αναβαθμίσει κι άλλο τον ήδη κομβικό ρόλου που παίζει ο στρατός στη γείτονα.


alexpoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου