7/10/2018

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ταλαιπωρούν επί χρόνια συνταξιούχο μετανάστη, ζητώντας να… αναστηλώσει το μισογκρεμισμένο ερειπωμένο σπίτι του

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ταλαιπωρούν επί χρόνια συνταξιούχο μετανάστη, ζητώντας να… αναστηλώσει το μισογκρεμισμένο ερειπωμένο σπίτι Ï„Î¿Ï…Ο γραφειοκρατικός παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο, στην περίπτωση ενός συνταξιούχου μετανάστη που μένει στην Γερμανία και διάφορες κρατικές, περιφερειακές ή δημοτικές υπηρεσίες τον ταλαιπωρούν εδώ και 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα του απαγορεύουν...
να κατεδαφίσει το μισογκρεμισμένο ετοιμόρροπο παλιό σπίτι του, αλλά τον υποχρεώνουν να το αναστηλώσει ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δεν έχει, επειδή το έκριναν διατηρητέο. Όλη αυτή η ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας και αναλγησίας των αρμόδιων υπηρεσιών, αφορά τον Βασίλη Κυπαρισσούδη από το χωριό Μεταξάδες Διδυμοτείχου, ο οποίος ταλαιπωρείται από το 2013, τον σέρνουν συνέχεια στα δικαστήρια και δικαιολογημένα ο άνθρωπος κοντεύει να.,.. τρελλαθεί. Γιατί για να συμμορφωθεί στις αποφάσεις αυτές, θα πρέπει να δαπανήσει ποσό που φτάνει τις 40.000 ευρώ το οποίο δεν έχει.
Το φοβερό είναι ότι καμμιά από αυτές τις Υπηρεσίες δεν του προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της συντήρησης-διατήρησης του ερειπίου του, στο οποίο αποδίδουν σπουδαίες αρχιτεκτονικές τεχνικές  άξιες μελέτης ή  τουριστικής αξιοποίησης. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που στους Μεταξάδες αλλά και σε όλα τα γύρω χωριά και στο νομό, υπάρχουν και άλλα σχετικά και παρόμοια ερείπια.
Ο άνθρωπος βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού με την συγκεκριμένη περίπτωση από το 2013 που ξεκίνησε ο “γολγοθάς” και η ταλαιπωρία του από  τους… γραφειοκράτες, έχουν ασχοληθεί με το ετοιμόρροπο σπίτι οι εξήες υπηρεσίες:
Α) Η Δνση  Τ.Υ.-Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος, τμήμα Υ.ΔΟΜ. Δήμου Διδυμοτείχου,
Β) Η Διεύθυνση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή
Γ) Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Δ) Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων – Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, με έδρα  την Ξάνθη.
Προς την τελευταία μάλιστα απέστειλε επιστολή, μια και βρέθηκε στην Ελλάδα και πάλι για νέα δίκη τον Ιούνιο και ζητάει να βρεθεί επιτέλους μια λύση για να σταματήσει η πταλαιπωρία του.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο διαμένων στη Γερμανία συνταξιούχος μετανάστης:
Στους Μεταξάδες είμαι ιδιοκτήτης,  μεταξύ άλλων , και δύο οικιών κειμένων στο ίδιο οικόπεδο, ήτοι:
Α) μία καινούργια  διώροφη οικία, που αποτελεί τη μόνη κύρια  κατοικήσιμη κατοικία μου , και,
Β) μία  πανάρχαια, ερειπωμένη,  και ετοιμόρροπη/γκρεμισμένη  οικία,  που αποτελεί και το επίδικο αντικείμενο.
Με αίτησή μου ζήτησα την κατεδάφιση της δεύτερης ως άνω οικίας,  διότι είναι ένα ερείπιο και αποτελεί εστία κινδύνου για όλους εμάς  που χρησιμοποιούμε   το εν γένει οικόπεδό μου.
Με την με αρ. πρωτ. 962/07-11-2013 «Τεχνική Εκθεση Αυτοψίας Επικινδύνου-Ετοιμορρόπου» των αρμόδιων μηχανικών της Δνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  σε συνδυασμό με το με αρ. πρωτ. 1048/05-11-2015 Δνσης Τ.Υ.-Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος, τμήμα Υ.ΔΟΜ. Δήμου Διδυμοτείχου,  μου υποδείχθηκε/επιβλήθηκε:
α) η εντός τριών (3) ημερών από την ειδοποίησή μου κατεδάφιση του προστεγάσματος της ερειπωμένης οικίας μου
β) η κατ’ αυτήν λήψη μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας της όλης (ετοιμόρροπης) οικίας μου.
Όταν έλαβα γνώση των  παραπάνω  εγγράφων ΔΕΝ ΕΝΗΡΓΗΣΑ εμπρόθεσμα ΔΙΟΤΙ, όπως προανέφερα,  κατοικώ σχεδόν μόνιμα στη Γερμανία και συνήθως έρχομαι στην Ελλάδα τα καλοκαίρια.
Εν τέλει συμμορφώθηκα τον  Ιούλιο του  2016,  οπότε με αίτησή μου τον Αύγουστο του 2016 ζήτησα νέα αυτοψία γιατί ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ είναι αδύνατη η διατήρηση και του υπολοίπου κτίσματος, το οποίο είναι μισογκρεμισμένο και άκρως επικίνδυνο, ζητώντας ουσιαστικά  την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας για την εν γένει κατεδάφισή του.
Πράγματι την 18-08-2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την αρμόδια  Υπηρεσία (Δνση  Τ.Υ.-Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος, τμήμα Υ.ΔΟΜ. Δήμου Διδυμοτείχου), οπότε συντάχτηκαν:
α)η από 18-08-2016 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ των τεχνικών υπαλλήλων Νικολάου  Ζαρκάδη και Γρηγορίου Παπαμαυρουδή, οι οποίοι συμπεραίνουν ότι:  «το διώροφο κτίσμα κρίνεται ως επικινδύνως ετοιμόρροπο από άποψη στατικότητας και επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και την δημόσια υγιεινή».
Βέβαια αυτό ήθελα να βεβαιωθεί και φυσικά συμφωνώ με την άποψη αυτή και δεν άσκησα καμία ένσταση.
Παράλληλα έχει ασκηθεί σε βάρος μου ποινική δίωξη για παράβαση του π.δ. 13/1929 «περί επικινδύνων οικοδομών». Επίσης σημειώνεται ότι για το ίδιο αντικείμενο έχουν ασκηθεί και άλλη ποινικές διώξεις σε βάρος μου, και έγιναν και άλλα ποινικά Δικαστήρια.
Τώρα δεδομένου ότι   η Υπηρεσία Σας ασχοληθήκατε τελευταία με την υπόθεση του «ερειπίου μου», και δεδομένου ότι η εκκρεμότητα σχετικά με την τύχη του ερειπωμένου αυτού σπιτιού μου,   δημιουργεί σε εμένα και στην οικογένειά μου  τεράστια προβλήματα, ήτοι και ψυχολογικά και οικονομικά,  Σας παρακαλώ να ενεργήσετε ώστε να λυθεί επιτέλους όλη αυτή εκκρεμότητα με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, πράγμα που σημαίνει για εμένα, είτε να μου επιτρέψετε να το κατεδαφίσω (δεδομένης και της επικινδυνότητάς του) είτε να παρέμβετε  και να το διατηρήσετε στην αιωνιότητα μια, που θεωρείται για Εσάς  και τις άλλες Υπηρεσίες αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο, χωρίς όμως να με υποχρεώσετε να υποβληθώ σε έξοδα δεδομένης της οικονομικής μου δυσπραγίας, πράγμα που σημαίνει ότι αδυνατώ να προβώ και στην παραμικρή δαπάνη για την διατήρησή του.
Ο άνθρωπος δηλαδή ξεκάθαρα επισημαίνει και έχει απόλυτο δίκιο, πως αν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων – Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, με έδρα  την Ξάνθη. θεωρεί ότι το μισογκρεμισμένο σπίτι του έχει μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, να το διατηρήσει και να το αναπαλαιώσει με δικά της χρήματα.
Ελπίζουμε να τελειώσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και η ταλαιπωρία που υφίσταται από κάποιους ευθυνόφοβους ή αμετανόητους γραφειοκράτες, που δεν ασχολούνται με την ουσία αλλά τους τύπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου