5/25/2018

Ανησυχία για το άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο στον ένα εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Με μια ιδιαίτερα...
επιθετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα που δίνει άσυλο και προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για προσβολή της συνείδησης του τουρκικού έθνους.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί συναγερμό και ανησυχητικές εκτιμήσεις στην Αθήνα. «Οδηγούμαστε στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών με την Τουρκία»,  προβλέπουν  αρμόδιες διπλωματικές πηγές, με την κυβέρνηση να αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του Ερντογάν. Αντιδράσεις με επιπτώσεις στο Αιγαίο, στην κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, πιθανόν δε και με αύξηση των προσφυγικών ροών.
Αρμόδιες πηγές επίσης εκφράζουν σοβαρές απορίες για το σκεπτικό του δικαστηρίου να παράσχει άσυλο τώρα, ένα ακριβώς μήνα πριν τις τουρκικές εκλογές, κάνοντας λόγος για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα εθνικά θέματα, ακόμα και για τις συνέπειες στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου