5/27/2018

Επαναλειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης

Επαναλειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών της ΣαμοθράκηςΑπό το Σάββατο 26 Μαΐου επαναλειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος καθημερινά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ανακοινώνει... την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από το Σάββατο 26 Μαΐου 2018. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος καθημερινά κατά τις ώρες 8:00 - 15:00. 

Επίσης, οι μέρες και ώρες επίσκεψης του Κάστρου της Χώρας Σαμοθράκης, από την Παρασκευή 1 Ιουνίου και εξής διαμορφώνονται, προσωρινά, ως εξής: Πέμπτη - Κυριακή, 8:00 - 15:00.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών, όπου βρέθηκε το 1863 το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, απέχει περίπου 400 μ. από τη σημερινή βορειοδυτική ακτή του νησιού και έχει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων. Τα σημαντικότερα και αρχαιότερα κτίρια συνωστίζονται στη ομαλή πλαγιά ανάμεσα σε δυο ρέματα: το Κτίριο του Τελετουργικού Χορού (γύρω στο 340 π.Χ.), η Αυλή του Βωμού (340-330 π.Χ.), το Ιερό (325-150 π.Χ.), το Ανάθημα των Φιλίππου Γ΄ και Αλεξάνδρου Δ΄ (323-317 π.Χ.), η Θόλος της Αρσινόης Β΄ (288-270 π.Χ.). 

Στο δυτικό τμήμα του χώρου βρίσκονται η Στοά (πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.), το Νεώριον (δεύτερο τέταρτο του 3ου αι. π.Χ.), το Ανάθημα της Μιλησίας (δεύτερο μισό του 3ου αι. π.Χ.), και στην ανατολική άκρη το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β΄ (285-281 π.Χ.). 

Οι πρωιμότερες ενδείξεις θρησκευτικής δραστηριότητας χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ., αλλά η κατασκευή μνημειακών κτιρίων άρχισε μόλις στον 4ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με τη γενναιοδωρία και τα πολιτικά ενδιαφέροντα του Μακεδονικού βασιλικού οίκου, ήδη από τη Βασιλεία του Φιλίππου Β΄. Το ιερό που γνώρισε τη μεγαλύτερή του δόξα στους 3ο και 2ο αιώνες π.Χ. εγκαταλείπεται προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Η αρχαιολογική έρευνα έχει δώσει μια εικόνα της εξέλιξής του, μολονότι ούτε τα αρχαιολογικά δεδομένα ούτε τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας είναι ικανά να διαπεράσουν τον πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τα μυστήρια.

Παρόλο που εξερευνήθηκε ήδη από το 1444, το Ιερό των Μεγάλων Θεών ανασκάφηκε συστηματικά για πρώτη φορά το 1873 και το 1875 από δυο Αυστριακές αποστολές με επικεφαλής τον A. Conze. Από το 1938 οι εργασίες στον χώρο διεξάγονται από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (K. Lehmann, J.R. McCredie, B.D. Wescoat), από το 1964 με την εποπτεία της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι προσπάθειες αυτά τα χρόνια εστιάστηκαν στην ανασκαφή, δημοσίευση και παρουσίαση των μνημείων. Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη συντήρηση και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου.

www.alexpolisonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου