5/03/2018

Τι θα γίνει τελικά με την ΕΒΖ Ορεστιάδας;

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82«Θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο στην ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο Ορεστιάδας. Το ζαχαρουργείο βρίσκεται όπως όλα δείχνουν ένα βήμα πριν την οριστική παύση λειτουργίας του, τουλάχιστον σε ότι αφορά την φετινή καλλιεργητική περίοδο που έχει ουσιαστικά τελειώσει. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι...
αγρότες με ασυγκόμιστα στα χωράφια τεύτλα κατέθεσαν εξώδικη αναφορά εναντίον της διοίκησης της ΕΒΖ , προκειμένου να λάβουν τα όσα τους οφείλουν για τα τεύτλα που καλλιέργησαν την προηγούμενη καλλιεργητική, για να λάβουν τη δέσμευση πως θα αποπληρωθούν μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Μια απόφαση με την οποία τμήμα των 90 συνολικά παραγωγών, δεν συμφωνεί.
Να σημειωθεί ότι μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, διαμαρτυρίες των αγροτών στο εργοστάσιο & κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στην Ορεστιάδα, οι παραγωγοί με ασυγκόμιστα στα χωράφια τεύτλα, τα έχουν πλέον μαζέψει και εναποθέσει σε μια άκρη των χωραφιών τους.
Οι αγρότες πλέον δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, τη στιγμή που η φημολογία και οι δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής προέρχεται από την Αμερική, με την εμπλοκή και αγγλικών συμφερόντων. Σε ότι αφορά τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, έχουν πλέον στραφεί σε άλλου είδους καλλιέργειες, όπως αυτές του καλαμποκιού και του ηλιόσπορου.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι γίνονται αποδέκτες της ασταθούς κατάστασης, χωρίς να ξέρουν εάν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση της μονάδας παραγωγής και των μηχανημάτων. Να σημειωθεί ότι για την λειτουργία του εργοστασίου την επόμενη σεζόν απαιτούνται 30.000 στρέμματα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 2. Οι ίδιοι έχουν λάβει την ενημέρωση πως τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, πρόκειται να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο πανελληνίως, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι σίγουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου