3/13/2018

30 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Έβρο έφερε στο ‘φως’ ο αγωγός ΤΑΡ!

Στο πλαίσιο των εργασιών της 31ης ετήσιας επιστημονικής συνάντησης “ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ”, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 8-10 Μαρτίου 2018, παρουσιάστηκε και η ανακοίνωση της πρώην αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κας Χρύσας Καραδήμα και των αρχαιολόγων Ζωής Μιλτσακάκη και Φιλοξένης Αϊτατόγλου με θέμα:...
“Αρχαιολογικές εργασίες της ΕΦΑ Έβρου στο πλαίσιο του έργου “Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)”.
Όπως αναφέρθηκε, οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP στην περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και σήμερα, έφεραν στο φως ευρήματα που σχετίζονται είτε με γνωστούς ήδη αρχαιολογικούς χώρους, είτε με νέες, άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίστηκαν εντός της ζώνης όδευσης του αγωγού, συνολικού μήκους 67 περίπου χιλιομέτρων. Από την περιοχή των Κήπων ανατολικά, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στη δυτική όχθη του Ποταμού Έβρου, έως την περιοχή της Συκορράχης δυτικά, εντοπίστηκαν 30 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες περιλαμβάνονται νεκροταφεία, εργαστηριακές κατασκευές, οικιστικά κατάλοιπα και σποραδικά ευρήματα διαφόρων εποχών. Στην παρούσα ανακοίνωση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου εστιάζει κυρίως σε τέσσερις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίες διακρίνονται για τον αριθμό και το είδος των ευρημάτων τους και τεκμηριώνουν τη διαχρονική σημασία της περιοχής του Έβρου από την αρχαιότητα έως την ύστερη βυζαντινή εποχή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα νεκροταφεία στη Γεμιστή και στην Παλαγία, της όψιμης αρχαιότητας και των υστεροβυζαντινών χρόνων αντίστοιχα, στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μιας τρίκλιτης βασιλική των πρώιμων βυζαντινών χρόνων και στην ανασκαφή ενός κιβωτιόσχημου τάφου των ρωμαϊκών χρόνων με πλούσια κτερίσματα στην περιοχή του Ποτάμου, Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η αποκάλυψη των σημαντικών ευρημάτων κατά μήκος του άξονα όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου καταδεικνύει την ανάγκη διάσωσης, διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο εντοπισμός τόσων θέσεων και η ομαλή πορεία των εργασιών μέσα σε χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός χρόνου, καταδεικνύει και κάτι ακόμη, ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συνεργασία εκπροσώπων της Trans Adriatic Pipeline AG, καθώς και του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού του κατασκευαστικού τομέα του έργου, πέτυχε τον άριστο συντονισμό των επιμέρους εργασιών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Καθώς οι εργασίες κατασκευής πλησιάζουν στο τέλος τους, απομένει να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή του Ποτάμου, οι οποίες στόχο έχουν την αποκάλυψη, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, ώστε να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σύνολο επισκέψιμων μνημείων της τόσο σημαντικής περιοχής του ακριτικού Έβρου.

alexpoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου