8/18/2017

Δωρεά μαμούθ κάνει ο Μπιλ Γκέιτς -Μαντέψτε σε ποιον!

Picture
​Στο δυσθεώρητο ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων έφθασε η τελευταία δωρεά του Μπιλ Γκέιτς, αποτελώντας την μεγαλύτερη δωρεά στην οποία προχώρησε από την αρχή της νέας χιλιετίας.

O δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να... "δωρίσει" 64 εκατ. μετοχές της Microsoft στο... Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates», που έχει συστήσει με τη σύζυγό του! Με λίγα λόγια, τα δώρισε στον εαυτό του και έτσι γλυτώνει και φόρους!
Αυτό αντιστοιχεί με το ποσοστό 5% της συνολικής περιουσίας του, σύμφωνα με τα αρχεία της Securities and Exchange Commission. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές εκτιμούνται στα 4,6 δισ. δολάρια.

​«Παρατηρείται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο Μπιλ Γκέιτς διανέμει τα περιουσιακά του στοιχεία» δήλωσε ο Μπεν Σίλβερμαν, διευθυντής έρευνας στο InsiderScore, τονίζοντας ότι ο Γκέιτς έχει μειώσει την συμμετοχή του στην Microsoft μεθοδικά εδώ και χρόνια μέσω της πώλησης μετοχών για να χρηματοδοτήσει το ίδρυμά του.

Μάλιστα το 2010 ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε το «Giving Pledge» μαζί με τον άλλο δισεκατομμυριούχο επενδυτή, Γουόρεν Μπάφετ, αλλά και άλλους 168 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, όπως ο κος facebook, υποσχόμενοι να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Γκέιτς έχει δωρίσει πάνω από 700 εκατ. μετοχές της Microsoft στο ίδρυμά του. Αν μάλιστα δεν είχε προχωρήσει στις δωρεές αυτές θα ήταν σήμερα πλουσιότερος κατά 50 δισ. δολάρια που κανονικά θα έπρεπε και να φορολογηθούν, οπότε μέρος μέρος τους θα επέστρεφε στην αμερικανική οικονομία, ενώ τώρα ξαναπάνε με άλλο δρόμο στην τσέπη του πάλι!

Παρ' όλες τις... "δωρεές",  ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 86 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος μετά είναι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζο, με καθαρή αξία τα 84.5 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ένα τουίτ επέκρινε σήμερα δημόσια την εταιρεία. Το λιανικό εμπόριο Amazon στο διαδίκτυο, «προκαλεί μεγάλες ζημιές στους λιανοπωλητές που πληρώνουν φόρο» και εξαφανίζει θέσεις εργασίας από πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Picture
Δεν διευκρίνισε ποιες παραβιάσεις Amazon κάνει, ωστόσο, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής είχε προηγουμένως επικριθεί από τον πρόεδρο για το ότι κερδίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του μη πληρώνοντας αρκετά φόρους, αφού  η Amazon δεν εκμεταλλεύεται παραδοσιακά καταστήματα στις ΗΠΑ και αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να αποφύγει την νόμιμη πληρωμή των τοπικών φόρων.

Αλήθεια, τι κάνουν οι ελιτάρχες με τα χρήματα τους που μεταφέρουν στα Ιδρύματα τους; Πολλά και καλά! Για παράδειγμα, το 2014, το Ίδρυμα των Γκέιτς χρηματοδότησε επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που δημιούργησαν το πρώτο εμφυτεύσιμο αντισυλληπτικό τσιπ, το οποίο θα ελέγχεται εξ αποστάσεως και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018!

Θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα (στον βραχίονα ή την κοιλιακή χώρα της γυναίκας) και, εκτός από την ακτινοβολία, θα απελευθερώνει 30 μικρογραμμάρια της ορμόνης λεβονοργεστρέλης καθημερινά, μια συγκεκριμένη ορμόνη χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορα είδη αντισυλληπτικών.

Μα δεν είναι... "φιλάνθρωποι"; Και φοροδιαφεύγουν ώστε οι ανισότητες να χτυπούν κόκκινο και σκέφτονται όλη μέρα πως θα μειώσουν τον πληθυσμό!

Αν ο άνθρωπος έχει τέτοιους φίλους, τι τους θέλει μετά τους οχτρούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου