8/19/2017

Ιταλοί ερευνητές βαδίζουν στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού

Ιταλοί ερευνητές βαδίζουν στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας ΟδούΙταλοί περπατούν στην αρχαία Εγνατία οδό, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας Εγνατίας οδού ως μιας πεζοπορικής διαδρομής πολιτισμού από το Δυρράχιο ως την Κωνσταντινούπολη.
Το κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη έως την Καβάλα θα περπατήσουν τα μέλη ομάδας από την Ιταλία, στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015 και περιλαμβάνει την... πεζή διάνυση όλης της αρχαίας διαδρομής από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη. 

Η ομάδα, που απαρτίζουν 50 άτομα - φοιτητές, καθηγητές του Πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας και διάφοροι εθελοντές - βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου θα ξεκινήσει σήμερα το εγχείρημά της. 

Χτες το πρωί τα μέλη της επισκέφθηκαν τη Ρωμαϊκή Αγορά, προκειμένου να ξεναγηθούν στον χώρο, στη συνέχεια μετέβησαν στη Ροτόντα και το απόγευμα παραβρέθηκαν σε εκδήλωση υποδοχής τους που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είναι υποστηρικτής της πρωτοβουλίας και βασικός συνεργάτης στο εγχείρημα.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Βενετίας. Έτσι ξεκίνησε και έπειτα δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Fuorivia” που συνεχίζει να φέρνει ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υπεραξία για τους Έλληνες, να φέρουμε περισσότερο τουρισμό και να ενισχύσουμε τις γνώσεις γι αυτή τη διαδρομή, τα τοπία, το περιβάλλον και την ιστορία της» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της “Fuorivia”, που σημαίνει «εκτός δρόμου», Auro Michelon.

Η οργάνωση, από το 2015 έως το 2019, διοργανώνει την πεζοπορική διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας Οδού ερχόμενη σε επαφή με πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και ντόπιους σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ιστορικής οδού, αλλά και να αναδείξει τα τοπία.

«Πρόθεσή μας είναι από το 2015 που ξεκινήσαμε με τη διαδρομή Δυρράχιο - Μοναστήρι (Μπίτολα), να κάνουμε το 2019 το τελευταίο κομμάτι από Αλεξανδρούπολη στην Κωνσταντινούπολη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας Leonardo Marotta. Η αρχαία οδός, δηλαδή των 1.100 χιλιομέτρων, έχει «σπάσει» σε πέντε κομμάτια που γίνονται κάθε χρόνο: Δυρράχιο - Μοναστήρι, Μοναστήρι - Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη - Καβάλα, Καβάλα - Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη - Κωνσταντινούπολη.

Οι συμμετέχοντες επιλέγουν όπου μπορούν να βαδίζουν εκτός οδοστρώματος προκειμένου να γνωρίζουν φυσικά τοπία και μνημεία που βρίσκονται κοντά στην Εγνατία Οδό. Καθημερινά, το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει πεζοπορία, κατά μέσο όρο, 25 χιλιομέτρων, «απόσταση βατή», όπως λένε, «για όλους όσοι συμμετέχουν».

«Είναι σημαντικό να διατηρηθούν η ιστορική μνήμη και τα τοπία, συνδέοντας τους ανθρώπους με το παρελθόν. Άλλωστε, περπατώντας μαθαίνεις και αλληλεπιδράς και βελτιώνεις και τον τρόπο ζωής σου» καταλήγει ο κ. Μαρότα. 

Χτες το απόγευμα, τους Ιταλούς ερευνητές και φοιτητές, υποδέχθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση στον κεντρικό αύλειο χώρο όπου τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Η 50μελής ομάδα αναχώρησε σήμερα νωρίς το πρωί για να διανύσει απόσταση 23 χιλιομέτρων μέχρι τα Λαγυνά και στις 30 Αυγούστου αναμένεται να καταφθάσει στην Καβάλα.

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη της ομάδας στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: xronometro.com


www.alexpolisonline.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου