8/10/2017

Παρατείνει η Βουλγαρία τη ζωή του Κοζλοντούι ενώ σχεδιάζει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό…


Alexpoli.grΑν και εν μέσω διακοπών, στον τομέα της ενέργειας στη Βουλγαρία παρατηρείται έντονη κίνηση και κάθε μέρα η κοινή γνώμη ενημερώνεται για τα προβλήματα, τα σχέδια και το μέλλον αυτών των στρατηγικών πόρων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού ραδιοφώνου της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση σκοπεύει...
να συνεχίσει να ασχολείται με την πυρηνική ενέργεια και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παράταση της ζωής των δυο αντιδραστήρων του σταθμού στο Κοζλοντούι. Μεταξύ των προβλημάτων είναι πως αν οι αντιδραστήρες αυτοί βγουν «στη σύνταξη» το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού θα «ελαφρύνει» με 2 000 μεγαβάτ (από τα 10 000 που παράγει), ενώ η διατήρησή τους απαιτεί χρήματα που το κράτος μάλλον δε διαθέτει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ταυτόχρονα στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της χώρας ως το 2021 γίνεται σαφές πως, παρά το βέτο της Βουλής, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση σχεδίου δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, όπου η πλατφόρμα είναι έτοιμη και έχει εκδοθεί η άδειά της, ενώ ο πρώτος ρώσικος αντιδραστήρας έχει ήδη παραδοθεί. Τώρα αναμένεται να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος να ολοκληρώσει το σχέδιο, για το οποίο είναι απαραίτητα άλλα 3-4 δισ. €. Προς στιγμήν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Κινέζοι, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου