8/15/2017

Η Ελλάδα στις φλόγες: Κάλαμος, Βαρνάβα, Γραμματικός, Ηλεία και Ζάκυνθος

Picture
​Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.
​Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου...

Λίγο πριν τις 7:00 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη, ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις.

Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής. Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή, αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Σε δύο μέτωπα καίει η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας - Ξεκίνησαν οι πτήσεις εναέριων πυροσβεστικών μέσων

Σε δύο μέτωπα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάληψη Αμαλιάδας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που καίει από χθες το μεσημέρι.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το ένα μέτωπο βρίσκεται προς την περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσα και το δεύτερο προς την μονή της Ανάληψης.

Όσον αφορά στο μέτωπο της Δαφνιώτισσας, ο δήμαρχος είπε ότι έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, αλλά ανησυχεί μήπως και αυξηθεί η ένταση των ανέμων.

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης και όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων με ενημερώνουν ότι εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ».

Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα.
​​Από τις 8:30 το βράδυ της Δευτέρας τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω σκότους, ενώ στην περιοχή συνέχιζαν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε όλη την Ανατολική Αττική, προσπαθώντας να δαμάσουν τις φλόγες.

Το έργο τους συνδράμουν δεκάδες εθελοντές με 20 οχήματα, υπάλληλοι των δήμων και της περιφέρειας με 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέα μέτωπα και αναζωπύρωναν τα παλιά, δυσκολεύοντας το έργο της πυροσβεστικής, η οποία δεν έχει καταφέρει έως τώρα να περιορίσει τη φωτιά, ενώ έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα.
​Μέτωπο στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι... ώρα 21:30
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.
Διακοπή κυκλοφορίας από και προς τα πύρινα μέτωπα

Για λόγους ασφαλείας των οδηγών η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλάμου–Καπανδριτίου και στη Νέα Εθνική Οδό στο ύψος του Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς τον Κάλαμο.
Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία

1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία
4. Πρώτο στρατόπεδο Βαρνάβα.

Από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έχουν γίνει στάχτη, ενώ πολλοί κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να καίγονται.

Όπως καταγγέλλουν, υπήρξε αδράνεια και καθυστέρηση στην αντίδραση της πολιτικής προστασίας. Πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες με όποιο μέσο μπορούν. Άλλοι έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, καθώς και ένα μοναστήρι.

Επίσης, υπήρξαν προβλήματα λόγω των διακοπών ρεύματος και ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα. Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Δείτε το βίντεο με το χρονικό της φωτιάς από την ΕΡΤ1:
Μαίνεται η πυρκαγιά την Ηλεία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός Ηλείας, ύστερα από εξουσιοδότηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Ηλεία, στο Κρυονέρι, το Περιστέρι και την Αγία Κυριακή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο του Κρυονερίου είναι ενισχυμένες, καθώς στο σημείο βρίσκονται 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο, 3 οχήματα του Δήμου και δύο μηχανήματα.

Στο μικρότερο μέτωπο της Αγίας Κυριακής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο, τρία τα μεγάλα μέτωπα
Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών. Τα βασικά μέτωπα είναι στο Κοιλιομένο, στο Καταστάρι και το Παλιό χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου