8/06/2017

"Βόμβα" αμιάντου στην Πάτρα με την κατάρρευση κτηρίου


Μετά την τραγωδία που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάτρα,  με έναν άνδρα νεκρό  καθώς κατέρρευσε ξαφνικά η οροφή από τα παλιά κρατητήρια που βρίσκονται μέσα στο παλιό λιμάνι, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο τοπική κοινότητα, αφού το συγκεκριμένο οικοδόμημα περιείχε αμίαντο.
Picture
Το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάτρα κατέρρευσε...
ξαφνικά η οροφή ενός από τα παλιά κρατητήρια που βρίσκονται μέσα στο παλιό λιμάνι, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας οικονομικός μετανάστης, πιθανώς αλγερινής καταγωγής, που είχε βρει καταφύγιο στον χώρο.

Με την κατάρρευση του κτηρίου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτήριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται «σχίζουν» τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Πολλοί πολίτες λοιπόν που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο.

Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτηρίου στο λιμάνι της Πάτρας:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ'αυτή την χώρα; Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Picture
Ο καθηγητής, και πρόεδρος του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, ανέφερε στο zougla.gr πως ο ίδιος είχε στείλει στην εισαγγελέα περιβάλλοντος Αθηνών πριν από τρεις μήνες έγγραφο - καταγγελία με το οποίο προειδοποιούσε για το συγκεκριμένο κτήριο πως έπρεπε άμεσα να κατεδαφιστεί προσεχτικά διότι περιείχε αμίαντο.

Από το 2015 το κτήριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο

Από το 2015, μάλιστα, το κτήριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας την τραγωδία.

Οι γραφειοκρατικές όμως αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα, καθώς μόλις την Παρασκευή το πρωί υπογράφηκε από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση για την κατεδάφισή του, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.

Ο Δήμος της Πάτρας είχε δώσει μεγάλη μάχη για να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο υπόστεγο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτήριο στο λιμάνι. Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτήριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη.

Αν και το κτήριο είχε κριθεί ακατάλληλο, για χρόνια να χρησιμοποιείτο από το λιμενικό ως χώρος κράτησης μεταναστών που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα από το λιμάνι της Πάτρας.

Παρέμβαση της δημοτικής αρχής της Πάτρας για το κτήριο που κατέρρευσε στο παλιό λιμάνι 

Την οδύνη της εκφράζει η δημοτική αρχή της Πάτρας, «για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, μετά την κατάρρευση του κτηρίου στο παλιό λιμάνι της πόλης».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή της Πάτρας, αναφέρει μεταξύ άλλων για το κτίριο που κατέρρευσε:

«Είχαμε εκτιμήσει ως δημοτική αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι' αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το λιμεναρχείο, να προχωρήσουν, ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια. Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτές έγιναν τελικά αποδεκτές στις 8 Απριλίου του 2016 από το υπουργείο Οικονομικών». Σε σχετικό έγγραφο, μάλιστα, του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠΑ Α.Ε.» σημειώνει η δημοτική αρχή, και συμπληρώνει λέγοντας πως «με πρόσφατο έγγραφο ζητήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και το κεντρικό λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του λιμένα Πατρών και του τελωνείου». Τέλος, η δημοτική αρχή ζητά «την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων» και προσθέτει ότι «θεωρεί επιτακτικά αναγκαίο, ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου