7/29/2017

Πως θα "τσιμπούν" τους οφειλέτες από το facebook - Σε ποιον ανήκει η εταιρεία "σκούπα"

Picture
  • Παγίδα τα social media για τους δανειολήπτες. 
  • Οι εισπρακτικές εταιρείες θα αντλούν πληροφορίες 
  • Το βίντεο με τα «μαγικά» που ανακαλύπτει την κρυφή ζωή των οφειλετών
  • Στον εξάδελφο του Τσακαλώτου ανήκει η εταιρεία - "σκούπα"
​Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, σε ειδική σύσκεψη με στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών, παρουσίασε...
ένα νέο σχέδιο διεκδίκησης των οφειλών - «Ξεχάστε τα τηλέφωνα», είπε, «και ψάξτε στα social media για στοιχεία» - Προβλήθηκε μάλιστα ειδικό βίντεο «πώς γίνεται η δουλειά»
«Ξεχάστε τα τηλέφωνα και πιάστε το Facebook» είναι πλέον η νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών. Στο παρά πέντε της έναρξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν οι τράπεζες να δεχτούν «κουρέματα» χρέους σε δανειολήπτες που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής, οι εισπρακτικές παίρνουν εντολή να αλλάξουν τις μεθόδους πίεσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π.Θ., το σύνθημα δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Κώστας Μητρόπουλος, γνωστός σε πολλούς και από τη θητεία του ως επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε κατευθύνσεις στις εταιρείες ενημέρωσης και αναζήτησης οφειλετών που χρωστούν δισεκατομμύρια σε 16 πιστωτικά ιδρύματα.

Για να καταδείξει με ποιον τρόπο μπορούν να αποσπάσουν πληροφορίες από τους οφειλέτες οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, τα γραφεία ενημέρωσης και τα δικηγορικά γραφεία, ο κ. Μητρόπουλος έκλεισε την εκτενή ομιλία του με ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα πώς αντλούν πληροφορίες όσοι τρυπώνουν στα προφίλ απλών χρηστών στα social media.

​Τι «καρφώνουν» οι αναρτήσεις στο FB

Με βάση τα νέα δεδομένα, στο άμεσο μέλλον οι εισπρακτικές εταιρείες θα αρχίσουν να τους ψάχνουν στο Facebook και στα λοιπά social media, για να ανακαλύψουν στοιχεία που θα καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν να πληρώσουν.

Όπως τόνισε στην εκτενή ομιλία του ο κ. Μητρόπουλος, «πολλοί δικηγόροι έχουν ιδεοληψία με το τηλέφωνο. Πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλα μέσα, όπως το Facebook, για να εντοπίζετε τους οφειλέτες».

Αντί να ρωτάει ο υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας «πότε θα πληρώσετε;», θα μπορεί να βρίσκει πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο ίδιος ο οφειλέτης ή από τον κοινωνικό περίγυρό του, για τον πιέζει λέγοντάς του για παράδειγμα: «Κάθε βράδυ κάνετε check-in σε ακριβά εστιατόρια και λέτε  πως δεν έχετε να πληρώσετε; Πού βρίσκετε λεφτά και περνάτε τόσα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα; Στο Παρίσι σας πετυχαίνω τώρα;»

Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου εταιρείες ερευνών (tracers) λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ήδη από το ’60 και το ’70 σε δικαστικές διαμάχες με δανειολήπτες οι τράπεζες επικαλούνταν φωτογραφίες από περιοδικά και κοσμικές στήλες των εφημερίδων, τις οποίες προμήθευαν τα γραφεία ερευνών, προκειμένου να καταδείξουν ότι οι οφειλέτες σκορπούν λεφτά σε διασκεδάσεις και dolce vita, αντί να πληρώνουν τα χρέη τους.

Ωστόσο, τα social media στην εποχή μας κατεβάζει τον πήχη και στους οφειλέτες της πρώην αστικής τάξης, που έχουν τη συνήθεια να "ανεβάζουν" τα πάντα: εκδρομές, ακριβές δραστηριότητες (ιππασία, ιστιοπλοΐα κ.λπ.) ιδιωτικά σχολεία, ένα πάρτυ ή μια γαμήλια δεξίωση -θεωρούνται τρόπος ζωής στις μέρες μας.

Αυτοκίνητα, εξοχικά, έργα τέχνης και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο στο φόντο μιας ανάρτησης, μπορεί να προξενήσει πρόβλημα στον αμελή οφειλέτη. Πέρα από το τι δηλώνει ο ίδιος στην Εφορία ή στο δικαστήριο, οι πιστωτές του θα έχουν μια πλήρη εικόνα του εσωτερικού της κατοικίας του, χωρίς καν να την παραβούν με δικαστικό επιμελητή.

Εκτός από τους δανειολήπτες όμως, πιέζονται πλέον και οι ίδιες οι εισπρακτικές, καθώς οι εκκαθαριστές των κόκκινων δανείων θέλουν να αναδιανείμουν έως το φθινόπωρο όλο το χαρτοφυλάκιο των οφειλετών σε νέους και περισσότερους συνεργάτες, με κριτήριο τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και τις νέες μεθόδους που θα τη διασφαλίζουν. Οι «πληροφοριοδότες» θα προσλαμβάνονται με στόχο να ξετρυπώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκρύπτουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κυρίως επιχειρηματίες, οι οποίοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω της επιχείρησής τους, έχουν υπέρογκα κόκκινα δάνεια.

Το βίντεο που παρουσιάζει πώς βρίσκουν τα στοιχεία των οφειλετών
Μια πρόγευση για το τι θα επακολoυθήσει δίνει το σοκαριστικό βίντεο που προβλήθηκε στη συνάντηση των εισπρακτικών εταιρειών την Τρίτη 11 Ιουλίου. Στα δυόμισι λεπτά της διάρκειάς του πρωταγωνιστεί ο Ντέιβ, ένας ταλαντούχος δικηγόρος που μεταμφιέζεται σε μέντιουμ και αποκαλύπτει τη... μαγεία που κρύβει η παρακολούθηση και άντληση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από όσους χρησιμοποιούν τα social media και ειδικά ό,τι έχει σχέση με τις τράπεζες.  
H σκηνή του «μάγου» στήθηκε σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών και στο βίντεο συμμετείχαν ανυποψίαστοι περαστικοί που έμεναν άφωνοι μπροστά στο... κληρονoμικό χάρισμα του Ντέιβ, που δεν ήταν άλλο από ένα απλό σερφάρισμα των χάκερ συνεργατών του στην προσωπική σελίδα του καθενός στο Facebook
https://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I

Ο «γαλάζιος» Τσακαλώτος στην επιχείρηση "σκούπα"

Η είδηση για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν την εκκαθάριση και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ των 16 «κακών τραπεζών» πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης το περασμένο καλοκαίρι. Τυχαίο; 

Με πληροφορίες από ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, 21 Ιουνίου 2016

Ικανοποιώντας κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και η Τράπεζα της Ελλάδας παραδίδουν το σύνολο των κόκκινων δανείων 16 τραπεζών που βρίσκονται σε εκκαθάριση σε μια εταιρεία που δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το κέρδος της.

Άγνωστο πώς θα πληρωθεί η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει ως 'εκκαθαριστής', ούτε βεβαίως το ποσό των απολαβών της.

Ένας από τους βασικούς μετόχους της νέας αυτής κοινοπραξίας είναι εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο «γαλάζιος Τσακαλώτος», όπως αποκαλείται ο Ορέστης Τσακαλώτος, ένας άνθρωπος που μαζί με τους πρώην συμμαθητές του από το Κολέγιο Αθηνών είχαν αναλάβει να κάνουν από το 2004 το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software) των ίδιων τραπεζών που τώρα ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν γιατί δεν εισπράττονταν τα χρέη και έγιναν κόκκινα δάνεια.

Η ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. (Ορέστης Τσακαλώτος) και Hoist Kredit Aktiebolag, αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι η κοινοπραξία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων, θα διαχειριστεί κόκκινα δάνεια που συνολικά ξεπερνούν τα 9 δισ. Ευρώ.

Προσέξτε όμως:
  • Η Pricewaterhouse είχε ήδη πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος την εκκαθάριση δύο τραπεζών της Probank και της Πανελλήνιας Τράπεζας.
  • Παράλληλα, η Qualco είναι ελληνική εταιρεία επικεφαλής της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, συγγενής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η Qualco έχει πάρει ήδη δουλειές από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και το ΤΤ.

[...]

Ικανοποιώντας, λοιπόν, κατά γράμμα την απαίτηση της BlackRock που είχε διατυπωθεί από το 2014, η Τράπεζα της Ελλάδος με την απόφασή της 182/1/4.4.2016 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 925/5-4-2016 αποφάσισε:

Να διορίσει την εταιρεία με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» και τον διακριτικό τίτλο «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», ΑΦΜ 800721689, Ειδικό Εκκαθαριστή των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων με τις επωνυμίες:

α) Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
β) Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
γ) Proton Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση
δ) Τράπεζα Probank Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ε) FBB - Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
στ) Πανελλήνια Τράπεζα Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ζ) Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
η) Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
θ) Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ι) Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ια) Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιβ) Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιγ) Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ΣΥΝ.Π.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση,
ιδ) T-Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία υπό ειδική εκκαθάριση,
ιε) Υπό εκκαθάριση Παλαιά Τράπεζα Κρήτης Α.Ε. (Ν. 2330/1995), καθώς και
ιστ) του χρηματοδοτικού ιδρύματος με την επωνυμία ΑΤΕΛΗΖΙΝΓΚ Ανώνυμη εταιρεία Χρηματοδοτικής μίσθωσης υπό ειδική εκκαθάριση.

[...]

Ποιοι είναι οι μέτοχοι
Η κοινοπραξία συγκροτείται από τις εταιρείες:
  • PwC Business Solutions Α.Ε.: Πρόκειται για ένα ελληνικό παρακλάδι της γνωστής πολυεθνικής Price Waterhouse Cooper που στη χώρα μας δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- ως εταιρεία ορκωτών λογιστών και ως εταιρεία real estate.
  • Hoist Kredit Aktiebolag: Μια σουηδική εταιρεία που κατέχει ηγετικό ρόλο στις συνεργασίες με τράπεζες διεθνώς για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Η συνολική αξία των δανείων που έχει αποκτήσει προς διαχείριση η Hoist ανερχόταν στις 31/12/15 σε 11,3 δισ. σουηδικές κορώνες, ενώ πέρσι τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν σε 2,25 δισ. κορώνες. Η μητρική Hoist Finance είναι εισηγμένη στο Nasdaq Στοκχόλμης, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
  • Qualco Α.Ε. Πρόκειται στα χαρτιά για εταιρεία πληροφορικής που έχει αναπτύξει ένα custom σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software).

Ίσως δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση αυτή, αν δεν συνυπολογίζαμε δύο βασικά στοιχεία:

Τον πρόεδρο, διευθύνοντα και προφανώς μεγαλομέτοχο της εταιρείας αυτής που όλως τυχαίως είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, εξάδελφος του σημερινού υπουργού Οικονομικών.
Τους φίλους τους κ. Ορέστη Τσακαλώτου που όλως τυχαίως όταν ήρθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία το 2004 και οι ίδιοι ανέλαβαν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και τα τραπεζικά ιδρύματα, προτίμησαν την εταιρεία Qualco Α.Ε. δίνοντας της την ευκαιρία αποκτήσει κέρδη, ίδια κεφάλαια και να ανοίξει τα φτερά της από ένα γραφειάκι στο εμπορικό κέντρο Αίθριο στο Μαρούσι στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Λευκωσία.

σ.σ. ​Απίστευτα πράγματα ήδη συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά τα καλύτερα έρχονται. Δεν είναι πίσω μας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά είναι ΑΠΌ πίσω μας!

www.igata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου