6/20/2017

Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη βασική ενίσχυση λόγω του αγωγού TAP

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 9 Βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας μελλοντικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για χιλιάδες αγρότες της Βορείου Ελλάδας, λόγω της  διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.
 
Όπως τονίζεται το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρεί ως επιλέξιμες για δικαιώματα βασικής ενίσχυσης τις συγκεκριμένες εκτάσεις, που θα μείνουν ακαλλιέργητες τη φετινή και πιθανότατα την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου δεν...
συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό αν προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ.

Αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση

Θέμα: Κίνδυνος για τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδων αγροτών λόγω του αγωγού TAP

Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως προς την τύχη των δικαιωμάτων βασικής τους ενίσχυσης, λόγω της διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.

Ως γνωστόν, οι εργασίες για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου αγωγού, μήκους  550 χιλιομέτρων  στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, έχει καταστήσει για φέτος και ίσως και για την επόμενη χρονιά ακαλλιέργητα αρκετές χιλιάδες  στρέμματα (με τους πιο μέτριους υπολογισμούς να μιλούν περίπου για 40.000) σε πολλές αγροτικές περιοχές από τον Έβρο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγία, που απέστειλε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενημέρωσε τους πιστοποιημένους φορείς ότι δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.

Παρότι η απώλεια εσόδων από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης καθώς και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 – 2018 για τους ιδιοκτήτες αγρότες καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Πολλοί από τους αγρότες δεν διαθέτουν άλλη επιλέξιμη γη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης

Η αποζημίωση για τα απωλεσθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που θα δοθεί στους συγκεκριμένους αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων διαπερνώνται από τον αγωγό TAP θα αφορά μόνο τα έτη 2017 και 2018 με αποτέλεσμα τυχόν ΟΛΙΚΗ απώλεια τους μέχρι το 2020 να επιφέρει πρόσθετες οικονομικές απώλειες

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ; [πηγή: agrotypos.gr]

Νέα ανατροπή στους δασικούς χάρτες: Σε κίνδυνο αγροτικές εκτάσεις

Νέα βόμβα για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.


Σύμφωνα με τον υπουργό, καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική.

Οπως ανέφερε χθες σε κλειστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο κ. Αποστόλου, με την υποβολή της αντίρρησης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης θα ελέγχεται από το υπουργείο αν τα τρία προηγούμενα χρόνια είχε υποβάλει έστω και μία φορά δήλωση ΟΣΔΕ. «Στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους κοινοτικούς πόρους που προκύπτουν. Δεν θέλουμε ο αγροτικός χώρος να αποτελέσει άλλοθι για όσους θέλουν να κάνουν καταπατήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επισημαίνεται ότι οι εκτάσεις που πρέπει να αποχαρακτηριστούν αποτελούν το 10% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι εκτάσεις τους να μην μπορούν να καλλιεργηθούν, δηλαδή να θεωρηθούν δασικές.

Διαδικασία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος ο αποχαρακτηρισμός και η νομιμοποίηση των εκτάσεων ως αγροτικών σε περίπτωση απουσίας σχετικών τίτλων κυριότητας μπορεί να γίνει σε συμβολαιογραφικό γραφείο παρουσία μάρτυρα με την κατάθεση ένορκης βεβαίωσης.

Μάλιστα, με απόφαση Φάμελλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή καθορίζονται ο τύπος του τίτλου κυριότητας για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση δημόσιων δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση πριν από το 1975, ο τύπος του τίτλου δικαιώματος αγροτικής χρήσης (γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση) εκχερσωμένων ιδιωτικών δασικών εκτάσεων και ο τύπος της διαπιστωτικής πράξης με την οποία πιστοποιείται η αλλαγή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική/δενδροκομική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής μετά την 11η Ιουνίου 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007.

Πάντως, όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμα στελέχη του ΥπΑΑΤ, ακόμα και αν έχουν νομιμοποιηθεί οι εκτάσεις με τη διαδικασία των μαρτύρων, υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να χαθεί η κυριότητα των εκτάσεων, καθώς μπορεί για παράδειγμα να εμφανιστεί ο δασάρχης και να παρουσιάσει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους αγρότες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους μέχρι τέλος Ιουλίου που έχει δοθεί παράταση, καθώς τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, σημειώνοντας ότι αν δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι τότε, τις χάνουν.

www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου