6/22/2017

Το μυστήριο El Volcánο προβληματίζει τους επιστήμονες

Αυτό το τεχνητό ηφαίστειο σε σχήμα πυραμίδας στο Περού, έχει αφήσει τους ειδικούς άναυδους
Picture
Από μακριά, το El Volcán στην Κοιλάδα Nepeña  των παράκτιων του Περού μπορεί να μοιάζει σαν ένα φυσικό χαρακτηριστικό του τοπίου.
Αλλά αυτό το ηφαίστειο είναι τεχνητό, ένα... ανάχωμα ή μια πυραμίδα που χτίστηκε από ανθρώπινα χέρια με ένα κρατήρα σκαμμένο από την κορυφή. Και κάποιοι αρχαιολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν σε τι είχε χρησιμοποιηθεί.

Ο Robert Benfer, ένας ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, που επικεντρώνεται στην βιολογική ανθρωπολογία, είχε προηγουμένως βρει μια σειρά από αναχώματα σε σχήματα όρκες, κόνδορες και άλλα ζώα  στις παράκτιες κοιλάδες στο Περού. Έψαχνε για περισσότερα από αυτά στις χωματουργικές εργασίες στις κοιλάδες βόρεια της Λίμα, όταν εντόπισε τον ηφαιστειακό κώνο που έχει ύψος 50 πόδια (15,5 μέτρα).

«Ήξερα ότι ένα βουνό στην κοιλάδα είχε ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, το San Isidro, με πλατφόρμες προσανατολισμένες προς το ηλιοστάσιο», είπε ο Benfer είπε στο Live Science. «Έτσι, με την ομάδα μου, ανεβήκαμε για να έχουμε μια καλύτερη θέα της γύρω κοιλάδας και τότε είδαμε είδα το Volcán από μια πλατφόρμα».

Στη δεκαετία του 1960, οι αρχαιολόγοι είχαν επισημάνει ότι το ηφαίστειο μοιάζει με ανάχωμα και το αναγνώρισαν  ως τεχνητή, αλλά ο Benfer και η ομάδα του αποφάσισαν να το διερευνήσουν περαιτέρω. Έσκαψαν ένα χαντάκι στο εσωτερικό κρατήρα του ηφαιστείου και βρήκαν μια  σκάλα που κατέρρευσε να κατεβαίνει κάτω από ένα στρώμα τούβλα σε ένα πάτωμα από λάσπη-γύψο.
Βρήκαν επίσης ένα τζάκι στο κάτω μέρος του κλιμακοστασίου, γεμάτο από κομμάτια του ξυλάνθρακα και κελύφους. Οι αρχαιολόγοι μπορεί να προσδιορίσουν την ηλικία των εν λόγω οργανικού υλικού με την μέθοδο ραδιοχρονολόγησης. Ένα δείγμα των καμένων υλικού από την εστία έδειξαν ότι η τελευταία φωτιά άναψε κάποτε μεταξύ 1492 και 1602 π.Χ.

Ο Benfer πιστεύει ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι σημαντικό. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα,  υπήρξαν τέσσερις συνολικά ηλιακές εκλείψεις , ορατές από το El Volcán: το 1521, 1538, 1539 και 1543 π.Χ. Αυτό πρέπει να ήταν ένα σπάνιο περιστατικό, με πιθανότητες λιγότερο από 0,3 τοις εκατό.

Στο έγγραφό τους, οι ερευνητές έγραψαν ότι «ο λαός των βόρειων και κεντρικών ακτών, οι Yungas, σε αντίθεση με τους τελευταίους Ίνκας, χαιρέτιζαν την έκλειψη ήλιου με χαρά, δεν την φοβούνταν», και ο Benfer εικάζει ότι η φωτιά θα μπορούσε να το μόνο που έχει απομείνει από μια τελετή που συνδέεται με μία από αυτές τις εκλείψεις.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ότι το ανάχωμα χτίστηκε για πρώτη φορά. Είναι πιθανό ότι η αρχική δομή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία από  την εστία.

Το νόημα πίσω από το σχήμα του αναχώματος είναι επίσης ακόμα ασαφές. Ο Benfer σημειώνει ότι δεν υπάρχουν  ηφαίστεια γύρω από το El Volcán που θα έχουν χρησιμεύσει ως πρότυπα για την κατασκευή του, αν ήταν πράγματι γραφτό να μοιάζει με ηφαίστειο, ενώ άλλες παρόμοιες δομές, δεν έχουν βρεθεί στο Περού.


web.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου