6/12/2017

Γαλλικές εκλογές: Ευρεία νίκη Μακρόν, τεράστια η αποχή

Γαλλικές εκλογές: Ευρεία νίκη Μακρόν, τεράστια η αποχήΠοσοστό 32,3% συγκεντρώνει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον Β΄ γύρο των εκλογών. Ρεκόρ σημείωσε η αποχή που έφτασε το 51,6%. 

Συντριπτική νίκη για το κεντρώο κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (ΡΕΜ) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, δείχνουν... τα πρώτα αποτελέσματα. Το κόμμα του Μακρόν, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.
Έντονος προβληματισμός για το ρεκόρ αποχής που σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6%.

Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του του MoDem κερδίζουν το 32,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, το Εθνικό Μέτωπο με 13,2%, η Ανυπότακτη Γαλλία με 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 9,5%. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι καταλαμβάνουν την 6η θέση με 4,3% ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνει 2,7%.


Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σημειώνεται ότι για να επιτύχει την πλειοψηφία, ο Μακρόν χρειάζεται 289 έδρες από τις 577.

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), ένα μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, συμπεριλαμβανομένου και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF).

Ρεκόρ σημείωσε η αποχή. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6% - πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.


Ανησυχία από τους αντιπάλους του Μακρόν
Την ανησυχία τους για την συντριπτική νίκη του κόμματος του Μακρόν εξέφρασαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει χώρος για «συζήτηση».

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Μπερνάρ Ακογιέ, δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύπνιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

«Δεν είναι ούτε υγιές, ούτε επιθυμητό για έναν πρόεδρο που απέσπασε μόλις το 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και που εξελέγη στον δεύτερο γύρο μόνο εξαιτίας της απόρριψης της ακροδεξιάς να ωφεληθεί από το μονοπώλιο της εκπροσώπησης σε εθνικό επίπεδο» είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ο Καμπαντελίς αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο Καμπαντελίς παραδέχθηκε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS».

«Η ομοφωνία είναι το χώμα που τρέφει την τύφλωση και η μαγιά των εντάσεων», προειδοποίησε μια εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο. «Αν αυτή η απόλυτη πλειοψηφία ενισχυθεί και άλλο, θα είναι σχεδόν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση και θα έχουμε συνεπώς μια Εθνοσυνέλευση χωρίς αληθινή εξουσία ελέγχου, χωρίς δημοκρατική συζήτηση αντάξια αυτού του ονόματος» τόνισε. Σημείωσε, επίσης, ότι η αποχή ρεκόρ αποτελεί «ένδειξη μιας τεράστιας δημοκρατικής κόπωσης».

Ο επικεφαλής του σχηματισμού Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο.
 
Πηγές: in.gr , LeMonde.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου