6/23/2017

Μετά το σκάνδαλο στο τραγούδι, πάμε και… σινεμά!

Με ένα «καυτό» πόρισμα 44 σελίδων που υπογράφει η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Μαρία Τριανταφύλλου με ημερομηνία 18/2/2017 και αφορά τα πεπραγμένα του ΕΚΚ κατά την περίοδο 2012-2014 βρίσκεται αντιμέτωπο το νέο Δ.Σ. – Μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ πάμε σ’ αυτό του σινεμά!

 

Το πόρισμα 44 σελίδων του υπουργείου Οικονομικών, που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.», θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων στο πρόβλημα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθώς δείχνει ότι...
η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΕΚΚ φτάνει στο ποσό των 1.517.734 ευρώ.

Χρήματα που προέρχονται από τους φορολογούμενους και που βάσει του πορίσματος πήγαν σε ταινίες ενώ δεν έπρεπε, σε ινστιτούτα, σε εκθέσεις ορκωτών λογιστών που καταχωνιάστηκαν σε συρτάρια, χρήματα που δόθηκαν, μη νόμιμα, σε μισθούς και ιδιωτικές ασφάλειες κ.ο.κ.

Πριν από το πόρισμα όμως υπήρχε μια έκθεση διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές που ανατέθηκε, πληρώθηκε, αλλά εξαφανίστηκε από το ΕΚΚ! Η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών ζητά να επιστραφούν τα 23.370 ευρώ που κόστισε γιατί, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν παραδόθηκε ποτέ.
Χθες σημείωνε η εφημερίδα «Ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο που την παρήγγειλε (με πρόεδρο τον Αλέξη Γρίβα και γενικό διευθυντή τον Γρηγόρη Καραντινάκη) ούτε και το επόμενο (με πρόεδρο τον Γιάννη Λεοντάρη -παραιτήθηκε στις 28/3/2017- και γενική διευθύντρια την Ηλέκτρα Βενάκη) φάνηκαν να ασχολούνται σοβαρά με όσα είχαν διακριβωθεί σε αυτήν».

Με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» διευκρινίζει πως ο ίδιος δεν πήρε ποτέ στα χέρια του την έκθεση:
«Αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ τον Ιανουάριο του 2016, ζήτησα να ενημερωθεί το Δ.Σ. για τα αποτελέσματα της Εκθεσης Διαχειριστικού Ελέγχου χρήσεων 2011-14. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στην πρώτη σελίδα της έκθεσης στην οποία και εσείς αναφέρεστε και η οποία πράγματι είχε παραδοθεί στο ΕΚΚ σε δύο εκδοχές (!), αναφερόταν σαφώς ότι δεν επρόκειτο για οριστική αλλά για προσωρινή έκθεση. Διαπίστωσα επίσης ότι οι διαδικασίες επιλογής της εταιρείας που είχε αναλάβει τον έλεγχο αυτό είχαν καταγγελθεί βασίμως από μέλη του προηγούμενου ημών Δ.Σ. ως διαβλητές».

«Στη συνέχεια επιβεβαίωσα ότι η οριστική έκθεση ουδέποτε παραδόθηκε στο ΕΚΚ, ενώ περιέργως το ΕΚΚ, ως μη ώφειλε, είχε εξοφλήσει την εταιρεία έστω και αν δεν είχε παραλάβει το έργο. Για όλα αυτά ενημέρωσα την επιθεωρήτρια του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επεκτείνει την έρευνά της και προς αυτή την κατεύθυνση», αποκαλύπτει ο Γ. Λεοντάρης.

«Με αυτά τα δεδομένα, ως Δ.Σ., είχαμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα προς επίλυση: ενώ δεν είχαμε -και ορθώς δεν είχαμε- δικαιοδοσία να λειτουργήσουμε ως “εισαγγελείς”, ήταν απολύτως απαραίτητο να διεκδικήσουμε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου χρηματικά ποσά τα οποία ενδεχομένως είχαν δαπανηθεί ως αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και έπρεπε να επιστραφούν.

Η απουσία ωστόσο έγκυρου και αξιόπιστου πορίσματος ολοκληρωμένης έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου, στερούσε από το Δ.Σ. τόσο τη δυνατότητα να έχει μία σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Φορέα, όσο και το απαραίτητο νομικά κατοχυρωμένο εργαλείο ώστε να προχωρήσουμε σε ενέργειες νομικού χαρακτήρα ζητώντας επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων από παραγωγούς, συμβαλλόμενους με το ΕΚΚ και εργαζόμενους στον Φορέα, αλλά και να συντάξουμε μητρώο παραγωγών με στόχο την αποφυγή μελλοντικών συμβάσεων με αναξιόπιστους παραγωγούς».

Ο έκτακτος έλεγχος

 

Και ο Γιάννης Λεοντάρης εξηγεί τις επόμενες κινήσεις του:

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος θα ήταν μια εντολή από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για διενέργεια νέου, έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου.

Τον Απρίλιο του 2016 στείλαμε σχετικό αίτημα στο ΥΠ.ΠΟ.Α. το οποίο έγινε αποδεκτό και διατάχθηκε έκτακτος έλεγχος (διευρυμένος μάλιστα χρονικά αφού φτάνει μέχρι το 2016), ο οποίος απ’ όσο γνωρίζω πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τα πορίσματά του, τα οποία ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα και σοβαρότερα από το πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο αναφέρεστε στο δημοσίευμά σας, σε συνδυασμό με το πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσουν νομικά εργαλεία βάσει των οποίων το νεοδιορισθέν Δ.Σ. θα είναι σε θέση να κινηθεί νομικά και να αξιώσει επιστροφή όσων χρημάτων διαπιστωθεί ότι σπαταλήθηκαν λόγω κακοδιαχείρισης κατά τα έτη 2011-2016».

Θλίψη και στον πολιτισμό με τα σκάνδαλα να σκάνε το ένα μετά το άλλο, μια στο τραγούδι με την ΑΕΠΙ και τώρα και στον κινηματογράφο…

www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου