5/12/2017

Εντυπωσιακής ομορφιάς η προτομή του Στεφάνου Καραθεοδωρή, έργο του γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλου

Εντυπωσιακής ομορφιάς η προτομή του ιατροφιλόσοφου Στεφάνου Καραθεοδωρή, έργο του γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλου, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων(1867-2017) από τον θάνατο του γενάρχη του Γένους Καραθεοδωρή. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Ορεστιάδας, της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου...


Οι διήμερες εκδηλώσεις, 6-7 Μαίου 2017, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, με την φροντίδα Κοινότητας Νιχωρίου Κωνσταντινούπολης, περιλάμβαναν αυτό το σημαντικό εικαστικό-καλλιτεχνικό γεγονός, με την τελετή των αποκαλυπτηρίων να γίνεται στον ανατολικό αυλόγυρο, λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με την Παναγία Κουμαριώτισσα και το Νιχώρι και ταυτόχρονα ανήκει στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Καραθεοδωρή. Η παραγγελία του έργου έγινε από τους απογόνους του Στεφάνου Καραθεοδωρή στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η επιχειρηματία Μαρία Παπαδάκη ήταν αυτή, που για λογαριασμό των απογόνων, απευθύνθηκε στο νέο καταξιωμένο και μεγάλες δυνατότητες καλλιτεχνικής εξέλιξης Στάθη Αλεξόπουλο. Έκδηλος ήταν ο ενθουσιασμός όλων, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Βαρθολομαίος έκανε τα αποκαλυπτήρια, αφού το έργο εντυπωσιάζει για την πλαστικότητά του και την αισθητική του ομορφιά αποδίδοντας και αναδεικνύοντας μια από τις συγκλονιστικές μορφές του Μείζονος Ελληνισμού, τον Γενάρχη του Γένους Καραθεοδωρή, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Θράκης.

Μια ευτυχής συγκυρία κι ένα καλλιτεχνικό ορόσημο για τον Στάθη Αλεξόπουλο κι ευτυχέστεροι εμείς, γιατί η πρωτοβουλία ανακήρυξης του 2017 ΣΕ ΕΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε έναν δικό μας καλλιτέχνη, αφού από την πλευρά της μητέρας του Αναστασίας Καραγκιοζίδου κατάγεται από τα Δίκαια Τριγώνου Ορεστιάδας. Ο Στάθης Αλεξόπουλος μας κέρδισε με το έργο. Μπορεί τα δικά μου μάτια να μην είναι ενός ειδικού κριτικού τέχνης αλλά εκεί υπήρχαν και πιο ειδικοί που είδαν και με την πρώτη ματιά το έργο τους προκάλεσε δυνατή εντύπωση! Έχει μέλλον μπροστά του! Άξιος!

Παπαθανάκης Σταύρος

faros-24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου